Mi ez a blog?

Magyar honfoglalók a tanzániai Arusha kies városában. Apa, Anya, gyerekek, csupa szív, szeretet. Anya dolgozik, a tesvérek iskolába járnak, Apa pedig szemlélődik.

Friss hozzászólások

  • NagyIca: Tevaszaros boldog új évet, erőt- egészséget Testvérek! (2010.01.04. 07:45) Elakadásjelző
  • CSR bloggerina: nos, ez igen kimerítő volt :) azt sem gondoltam volna, hogy valaha egy afrika blogon fogok simeckáról olvasni. szal, kedves zsolti, nagy ... (2009.10.31. 23:54) A nagy büdös helyzet. Beleszagolunk
  • zöld hold (törölt): remélem jó lesz a link <a href="http://weatherpixie.com/" target="_blank"><img src="http://weatherpixie.com/displayimg.php?place... (2009.10.18. 21:34) A család
  • NagyIca: Szia Zsiga! Ezt a részt valóban Te írtad? Gratulálok! Puszi! (2009.10.14. 09:55) Az itteni közlekedés
  • prakker: Nagy esemény: Zsuzsi (ninitoka) is beszállt a blogírásba. És máris pontosítanom kell, ki kell egészítenem őt. (Házastársi piszkálódás? Új ... (2009.10.09. 07:51) Köztéri alvás - etnológiai adattár

Sorkövető blogomból

Nincs megjeleníthető elem

Levél az otthoniakhoz 2.

2009.08.24. 14:27 prakker

Íme a második kör-emailem (aug. 14.). Ékezet nélkül, a történelmi hitelesség kedvéért.

 

Kedves Mindenki!

A haztartasunk eleg multikulti. Ket hazvezetononk lesz. Az egyik, Zaina - o mar naponta jar, foz, mos, takarit - pare torzsbeli, es a Kilimandzsaro labanal laknak a szulei. Mohamedan. Kizart tehat, hogy bollerpecsenyet keszitsen nekunk. Sebaj, a szamoszaja remek! O meg hajadon, bar allitolag van jegyese.

A masik, Modi csaga torzsbeli. A csagak a legugyesebbek, legtalpraesettebbek Tanzaniaban - allitolag. Ezt meg nem tudom megerositeni, de Modinak valoban megvan a magahoz valo esze. A bertargyalasok soran mindent atvert rajtunk, amit akart. Barmelyik magyar szakszervezetisnel meggyozobb es ramenosebb. O 22-ike utan all be, mert a gazdaja, a bolgar Zsuzsa, az arushai ENSZ fokonyvtarosa hat ev utan Hagaba koltozik. Szoval Modi meg luteranus. A lasagnejabol mar ettunk. Samu fiam szerint jobb, mint az enyem. Szerintem ez tulzas.

A kerteszunk, Lesinoy valodi maszaj - lukasztott fullel, kockas kendokkel es bozotvago kessel. Ezt mindenre hasznalja, funyirasra, favagasra, agak metszesere. Az eletkorat nehez megbecsulni. Otven korul? Vagy lehet, hogy annyi, mint en? A csaladja a kenyai hatarnal el. Biztos, van valamilyen hite, de meg nem melyedtunk el a kerdesben, mert a maszajon kivul a szuahelit beszeli. (Lattunk mar kereszteny es muzulman maszajokat, sot mindazokat enakkarba verodve. De ez most nem fontos.) Lesinoy angol szokincse meg az enyemnel is gyerebb: OK, too much, bye. E szavakat aztan tetszes szerint, ezzel egyutt meggyozoen varialja. Probalom szuaheli szotarral segiteni a tarsalgast, de nem igen megy. A kiejtesemet meg csiszolnom kell.

Bezzeg, Zsuzsi! O mar tud husz udvariassagi kifejezest szuaheliul, igy az oreink (az aszkarik) hozza bizalommal fordulnak. Meg hat latjak, hogy autot  vezet, tehat o a fonok. En gyalog jarok, a gyerekekkel toltom az idot es idiotan vigyorgok.  Szoval en egyelore le vagyok irva elottuk mint a patriarchalis vilagrend aruloja. Igaz, az is nemileg novelheti Zsuzsi nepszeruseget, hogy most mar minden nap kajat oszt kozottuk. En meg csak az egy nappal korabbi kenyai angol nyelvu lapot (Daily Nation - nagyon jo ujsag) adom oda egyikuknek.

Szoval az aszkariaink. Marias  Lesinoy fogadott fia. Nagyon szep fiu, szerintem meg 20 ev alatt. Piszok kedves. O este szolgal. Addig hol a hagyomanyos maszaj, hol a normal varosi ruhajaban van. Este aztan felveszi a biztonsagi ceg uniformisat, es abban feszit. Szerelesehez tartozik meg egy tomfa is, olyan, amivel a rendorok verik nalunk a nyilasokat meg Revesz Mariuszt. Itt ilyet a haztartasi boltban lehet vasarolni. Eppugy hozzatartozik a jol felszerelt hazhoz, mint a furesz, a locsolocso vagy a serpenyo.

A nappalisunk Jackson. O szinten nagyon fiatal, es eleg csinos is: magas es vekony. Sokszor lesuti a szemet, ha beszelek (probalok beszelni) hozza. O tud angolul is. Neki adom az ujsagot.

Allando helyettesuk Samuel Emanuel. O veszi legkomolyabban a hivatasat, es idokozonkent korbejarja a portat. De azert o is hason fekve sziesztazik, ha ugy alakul. A gyerekek kedvence. Amikor ugyanis autoval behajtunk a kapunk, furan tiszteleg. Ezek a budos kolkok mindig rohognek, es megprobaljak utanozni a keztartasat. Lehetetlen. Valahogy megcsavarja kezfejet, es a kiforditott tenyere ugy all, mintha nyujtana nekunk a sehol sem lathato mobiljat, hogy beszeljunk bele.

Szoval nekik adunk munkat.

Szólj hozzá!

Címkék: iszlám jackson modi házunk fehér ember hitélet maszáj háztartásunk marias lesinoy aszkarik zaina samuel emanuel

A bejegyzés trackback címe:

https://harom-testver-afrikaban.blog.hu/api/trackback/id/tr731334880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása