Mi ez a blog?

Magyar honfoglalók a tanzániai Arusha kies városában. Apa, Anya, gyerekek, csupa szív, szeretet. Anya dolgozik, a tesvérek iskolába járnak, Apa pedig szemlélődik.

Friss hozzászólások

  • NagyIca: Tevaszaros boldog új évet, erőt- egészséget Testvérek! (2010.01.04. 07:45) Elakadásjelző
  • CSR bloggerina: nos, ez igen kimerítő volt :) azt sem gondoltam volna, hogy valaha egy afrika blogon fogok simeckáról olvasni. szal, kedves zsolti, nagy ... (2009.10.31. 23:54) A nagy büdös helyzet. Beleszagolunk
  • zöld hold (törölt): remélem jó lesz a link <a href="http://weatherpixie.com/" target="_blank"><img src="http://weatherpixie.com/displayimg.php?place... (2009.10.18. 21:34) A család
  • NagyIca: Szia Zsiga! Ezt a részt valóban Te írtad? Gratulálok! Puszi! (2009.10.14. 09:55) Az itteni közlekedés
  • prakker: Nagy esemény: Zsuzsi (ninitoka) is beszállt a blogírásba. És máris pontosítanom kell, ki kell egészítenem őt. (Házastársi piszkálódás? Új ... (2009.10.09. 07:51) Köztéri alvás - etnológiai adattár

Sorkövető blogomból

Nincs megjeleníthető elem

Köztéri alvás - etnológiai adattár

2009.10.08. 22:40 ninitoka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mwera falu (Tanga megye, Tanzánia) főterén

Első megszólalásom e blogban (Zsuzsa). Íme néhány példa a köztéri szundikálásra Kelet-Afrikában. (A képek 2008-ban készültek Pangani mellett, Dar es Salaamban és Nairobiban.)

  • Ruhakupac tetején szunyókáló kisded a használtruha-piacon.
  • A ház utca felőli verandáján fotelben ülő, szétterpesztett lábbal alvó középkorú úr.
  • Bírósági ajtónálló (íróasztal előtt, üvegajtó mögött, uniformis, lesett áll).
  • Árokparton, fa alatt, főútvonal mellett kidőlt főzőasszony, körülötte edények és sorstársak.
  • Piaci árus (asszony) portékája mögött ül, háta a falnak vetve – kiájulva alszik, körötte vadul zajlik az élet.
  • Piros coca-cola székben ülő férfi, lába a fa törzsén, karja mellén összefonva.
  • Karfás, párnázott irodai székében szunyókáló kollega (ex-diplomata). Ha horkol, mi, többiek összenézünk, a zaj erősödvén honfitársa felébreszti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kereskedőház, Tanga (Tanzánia), kikötőváros az Indiai-óceán partján

Nairobiban városszerte szemet szúr a magunkfajta, Kelet-Afrikával most ismerkedő utazónak az éles-hegyes, fűrészfogakból, illetve betonba öntött szegekből komponált (lásd még gereblye fogai) „acél köztéri szobrok” sokfélesége, forma- és színgazdaságsága. Tipikus előfordulási helyeik: fák alatti öntözőtányérok szegélye, kerítések talapzata, üzletek, templomok, középületek előtti beton és terméskő szegélyek. A változatosság kreativitásra, szilaj díszítő kedvre utal, ám itten – tán mondani se kell – a funkción a hangsúly: nincs alvás!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nairobi (Kenya) virágágyás fűrészfogakkal, csak fakíroknak

Kulturális adalék

Maszájt nem látni köztéren aludni-szundikálni (ahogy enni se!). Leginkább menésben vannak, vagy álldogálnak botjukra támaszkodva, fél lábon. A mi „saját” aszkarijainkat se láttam még aludni soha. Indiaiakat se látni köztéren szunyókálni.


Adódna a következtetés: az itteni népek közül a szuahélik alszanak előszeretettel és gátlás nélkül köztéren, ülve vagy fekve, földön, padon vagy székben, egyedül vagy társaságban. De ne kapkodjunk. Folytatjuk a témában megkezdett mintavételt, és a friss kutatási eredményeket – szemléltető ábrákkal – hamarosan közzé tesszük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dar es Salaam (Tanzánia)

1 komment

Címkék: közbiztonság kenya szokások indiaiak pangani maszáj arusha etnológia változó afrika dar es salaam

A bejegyzés trackback címe:

https://harom-testver-afrikaban.blog.hu/api/trackback/id/tr341437595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prakker 2009.10.09. 07:51:33

Nagy esemény: Zsuzsi (ninitoka) is beszállt a blogírásba. És máris pontosítanom kell, ki kell egészítenem őt. (Házastársi piszkálódás? Új színnel gazdagodik blogocskánk!) Azt írja: 'A mi „saját” aszkarijainkat se láttam még aludni soha.' Ez csak a köztéri alvásra vonatkozik, de kunyhójuk mellett nekem már volt szerencsén őket szundítva látni.
süti beállítások módosítása