Mi ez a blog?

Magyar honfoglalók a tanzániai Arusha kies városában. Apa, Anya, gyerekek, csupa szív, szeretet. Anya dolgozik, a tesvérek iskolába járnak, Apa pedig szemlélődik.

Friss hozzászólások

  • NagyIca: Tevaszaros boldog új évet, erőt- egészséget Testvérek! (2010.01.04. 07:45) Elakadásjelző
  • CSR bloggerina: nos, ez igen kimerítő volt :) azt sem gondoltam volna, hogy valaha egy afrika blogon fogok simeckáról olvasni. szal, kedves zsolti, nagy ... (2009.10.31. 23:54) A nagy büdös helyzet. Beleszagolunk
  • zöld hold (törölt): remélem jó lesz a link <a href="http://weatherpixie.com/" target="_blank"><img src="http://weatherpixie.com/displayimg.php?place... (2009.10.18. 21:34) A család
  • NagyIca: Szia Zsiga! Ezt a részt valóban Te írtad? Gratulálok! Puszi! (2009.10.14. 09:55) Az itteni közlekedés
  • prakker: Nagy esemény: Zsuzsi (ninitoka) is beszállt a blogírásba. És máris pontosítanom kell, ki kell egészítenem őt. (Házastársi piszkálódás? Új ... (2009.10.09. 07:51) Köztéri alvás - etnológiai adattár

Sorkövető blogomból

Nincs megjeleníthető elem

A "bűnös város"

2009.08.26. 09:35 prakker

Bocs, de ez is itteni élmény. Győzött a Loki, ott van a Bajnokok Ligája főtábláján. Hurrá!

A gyerekek már napokkal előbb készültek a nagy meccsre, és miután szombattól internetünk is van, jött az ötlet, hogy hallgassuk meg a rádióközvetítést. Samuval fogadtunk is. Ő debreceni továbbjutást tippelt, én – mint sokat megélt, keserű magyar drukker – magyar pofára esést. (Persze, aztán éppen Samu nem jött ki az odújából, Marcival hallgattam a közvetítést.)
 
A Magyar Rádió egész nap hirdette, hogy a Régió Rádió (MR6) adja majd élőben a teljes meccset. Jó előre felkúsztam a lapra, hogy 20 kb/s sebességgel majd viszonylag folyamatosan halhassuk a közvetítést. Aztán háromnegyed kilenckor még mindig magyarnóta szólt. Eleinte melengette a szívemet, de kilenc tájékán már nem tudtam mire vélni. Aztán, amikor már 1–0-ra vezettünk, végre Lantos Gábor és debreceni kollégája jelentkezett, ketten közvetítették a meccset. Szünetben Várhidi Péter értékelt. Majd valahogy a második félidő is eltelt.
 
Találós kérdés: meccs után ki volt az, akit a Magyar Rádió riporterének feltétlenül meg kellett szólítani? Válasz: maga Orbán Viktor. Szegény Lantos annyira frászban volt, hogy a fociértő politikusnak mégsem lesz ideje a Rádióra (mint hallom, később a TV2-nek is nyilatkozott), de – szerencsére – mégis időt szakított rá. Így mi is hallhattuk az afrikai éjszakában, hogy amikor 1999-ben tönkrement a Loki, akkor ő Kósa Lajossal megbeszélte: a „város” szálljon be a csapatba, és hát a szívós munka most meghozta a sikert. 1999-ben Orbán miniszterelnök volt, Kósa meg Debrecen polgármestere. 

A pontos szöveg, íme:

L. G.: Megkérem szépen Orbán Viktort, hogy egy pillanatra jöjjön ide, egy percre jöjjön ide. El kell mennie... Itt van Orbán Viktor az MR1 Kossuth Rádió mikrofonja előtt, aki Debrecen-sállal érkezett ide, a nyakában. És aki velem együtt nem gondolta volna néhány évvel ezelőtt, hogy ilyen siker megadatik. A Debrecen kihasználta. Mit szól mindehhez? 
O. V.: '99-ben beszélgettünk Kósa Lajossal arról, hogy csődbe jutott a debreceni futball, és hogy valamit tenni kellene a városnak magának is. És akkor a város be is szállt egy rövid időre vagy tán hosszabb időre. Hát, a kitartás meghozta az eredményét. A tulajdonos, a város, egy nagyon komoly szakmai stáb oda eljuttatott bennünket, hogy ma nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar bajnok csapat szakmailag jobb és erősebb csapat, mint a bolgár.
L. G. [közbevágva]: Sálat kitől kapta?
O. V.: Fönt ott a Kósáéknál...
L. G.: Jól van... [nyilván sürgeti a TV2]
O. V.: ...Kósa Lajosékkal néztem a meccset, egy debreceni nyomta a nyakamba.
L. G.: Jól van. Köszönöm, hogy itt volt...
O. V.: Köszönöm.
L. G.: Köszönöm szépen. Orbán Viktort hallottuk egyébként.

Emlékszem Orbán kormányfősége alatt arra a kínos jelentre, amikor megboldogult Knézy Jenő egy meccs szünetében – a felújított megyeri úti stadion megnyitóján? – arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy szakmai szemmel hogyan tetszik a meccs. Ez valami hasonló volt, csak talán Lantos alázatosabb volt, mint Knézy.
 
A Népsport – egyébként korrekt – élő (online) tudósításában a 32. perc környékén ez állt: Néhány híresség, és futballszakember akik a helyszínen a tekintik meg a magyar bajnok BL-selejtezőjét: Orbán Viktor, Farkasházy Tivadar, Mészöly Géza, Sallói István, Vladan Filipovics, Dunai Antal, Pajkos János.
 
Ma reggel pedig Lantos riporter a Rádió stúdiójában már egyenesen arról elmélkedett kolléganőjének, hogy a DVSC sikere egy csapásra megváltoztatta azt a képet, amit az elvetemült gyilkosok elfogása után Debrecenről kialakult. A hajdúsági megyeszékhely tegnaptól tovább már nem "bűnös város". Kósa Lajos és a szurkolók emiatt külön is boldogok. Vizi Dorottya – okos csaj – kétségeit fejezte ki.
 
Debrecen mint „bűnös város”? Ez új, ez a „cím” már foglalt. Az össznemzet megvetné Debrecent a gyilkosok miatt? Ugyan már.
 
Az viszont nem új, hogy hazánk nagyjai hülyeségeket beszélnek és gátlástalanul részesedni akarnak egy sportsikerből. Kelet-Afrikában naponta látszik, hogy megy ez. Nincs olyan nap, hogy a kenyai és különösen a tanzán elnök ne szerepelne az újságok címlapján: eljár az éhezők ügyében, gabonaraktárt avat, vízművet látogat, beszédet mond a nők jogairól szóló konferencián, pacsizik az iskolásokkal – meg a sportolókkal. A kenyai elnök és kormánya, akiknek könnyen tökére léphet az ENSZ nemzetközi bírósága az általuk szított választások utáni erőszakhullám miatt, most éppen a berlini vb-n sikeres kenyai atlétákkal pózol.

Szólj hozzá!

Címkék: politika foci édes hazám

A bejegyzés trackback címe:

https://harom-testver-afrikaban.blog.hu/api/trackback/id/tr801339055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása