Mi ez a blog?

Magyar honfoglalók a tanzániai Arusha kies városában. Apa, Anya, gyerekek, csupa szív, szeretet. Anya dolgozik, a tesvérek iskolába járnak, Apa pedig szemlélődik.

Friss hozzászólások

  • NagyIca: Tevaszaros boldog új évet, erőt- egészséget Testvérek! (2010.01.04. 07:45) Elakadásjelző
  • CSR bloggerina: nos, ez igen kimerítő volt :) azt sem gondoltam volna, hogy valaha egy afrika blogon fogok simeckáról olvasni. szal, kedves zsolti, nagy ... (2009.10.31. 23:54) A nagy büdös helyzet. Beleszagolunk
  • zöld hold (törölt): remélem jó lesz a link <a href="http://weatherpixie.com/" target="_blank"><img src="http://weatherpixie.com/displayimg.php?place... (2009.10.18. 21:34) A család
  • NagyIca: Szia Zsiga! Ezt a részt valóban Te írtad? Gratulálok! Puszi! (2009.10.14. 09:55) Az itteni közlekedés
  • prakker: Nagy esemény: Zsuzsi (ninitoka) is beszállt a blogírásba. És máris pontosítanom kell, ki kell egészítenem őt. (Házastársi piszkálódás? Új ... (2009.10.09. 07:51) Köztéri alvás - etnológiai adattár

Sorkövető blogomból

Nincs megjeleníthető elem

Tölcséres forgószelek

2009.09.15. 21:18 prakker

CSR Bloggerina érdeklődött az időjárásról. Kutyafuttában válaszoltam neki. Most némi illusztráció meg néhány adat.

Több kisebb forgószéllel futottuk össze a maszájok lakta Monduli környékén. Ha nem is voltak igazi sárkányfarkak, amiken garabonciások lovagolnak hónuk alatt fekete könyvekkel, azért a helyiek így is jobbnak látták elszelelni előlük. Nekünk kölcsön autónk védelmében maradt az ámuldozás. Oh, természet, oh, dicső természet, de nem szeretnék kitéve lenni néked.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vettem egy tanzán középiskolai földrajzi atlaszt. Onnan nézem az adatokat. Arusha vidéke az egyik legcsapadékosabb és a leghűvösebb az országban. Júliustól szeptemberig, a legszárazabb időszakban csak havi 10-20 milliméter eső esik, míg egyedül áprilisban 340 milliméter, nagyjából az évi eső negyven százaléka. Eléggé temperált a hőmérséklet, a napi csúcs csak ritkán kúszik 30 fok felé és nagyjából 20 fok körül van a középhőmérséklet. Azért hajnalra rendesen lehűl, augusztusban van a leghidegebb napkeltekor, 16 fok átlagban.

Az állandóan fúvó szélnek, a hőmérsékletingadozásnak, az esős meg  a száraz időszakok drámai váltakozásának köszönhetően igen erős az erózió. Arusha megye mégis az ország egyik legnagyobb kukorica- és búzatermesztő vidéke. Állatállománya még impresszívebb: 1,7 millió szarvasmarha, 3 millió kecske és 1,3 millió birka él itt, miközben az összlakosság úgy 1,3 millió fő a hivatalos adatok szerint.

A városnak 283 ezer lakosa volt 2002-ben. Az afrikai népszámlálási adatokkal azonban csínyján kell bánni. Szerintem ember nincs, aki hozzávetőleges pontossággal megmondaná, valójában hányan laknak vagy tartózkodnak tartósan a városunkban. Izgalmas statisztikai probléma például, hogy aszkariaink arushaiak-e vagy sem. Itt van, mondjuk, Lesinoy, aki nyolc éve él itt, de a családja, a gazdasága és az állatai mind Maszájföldön vannak.

*** 

Idén valahogy lassabban ér véget a tél, mint tavaly - mereng Zsuzsi. Azért a család ezt is képes túlélni valahogy. A pazarló locsolás tartja bennünk a lelket. Vigyázat, csak kötélidegzetűeknek és azbesztgyomrúaknak! Szirupos idill a kelet-afrikai oázisból.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: időjárás gazdaság szafari monduli maszáj arusha

A bejegyzés trackback címe:

https://harom-testver-afrikaban.blog.hu/api/trackback/id/tr21384726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KisVirág 2009.09.23. 09:29:49

Sziasztok,
az igazság, hogy én csak most találtam erre az oldalra, de nagy élvezettel olvasom minden sorát. Ősrégi - na, jó, csak 34 éves Afrika rajongó vagyok, és bakancslistás vágyam, hogy kijussak, amolyan "segítőként". Talán jövő összel - mit talán, tuti! - sikerül. Addig merítek belőletek és tessék csak folytatni, mert imádom ezt a Gerald Durrell-es humort és a tömérdek érdekesebbnél érdekesebb információs anyagot!
Üdv a KisCsaládnak: KisVirág :)
süti beállítások módosítása