Mi ez a blog?

Magyar honfoglalók a tanzániai Arusha kies városában. Apa, Anya, gyerekek, csupa szív, szeretet. Anya dolgozik, a tesvérek iskolába járnak, Apa pedig szemlélődik.

Friss hozzászólások

  • NagyIca: Tevaszaros boldog új évet, erőt- egészséget Testvérek! (2010.01.04. 07:45) Elakadásjelző
  • CSR bloggerina: nos, ez igen kimerítő volt :) azt sem gondoltam volna, hogy valaha egy afrika blogon fogok simeckáról olvasni. szal, kedves zsolti, nagy ... (2009.10.31. 23:54) A nagy büdös helyzet. Beleszagolunk
  • zöld hold (törölt): remélem jó lesz a link <a href="http://weatherpixie.com/" target="_blank"><img src="http://weatherpixie.com/displayimg.php?place... (2009.10.18. 21:34) A család
  • NagyIca: Szia Zsiga! Ezt a részt valóban Te írtad? Gratulálok! Puszi! (2009.10.14. 09:55) Az itteni közlekedés
  • prakker: Nagy esemény: Zsuzsi (ninitoka) is beszállt a blogírásba. És máris pontosítanom kell, ki kell egészítenem őt. (Házastársi piszkálódás? Új ... (2009.10.09. 07:51) Köztéri alvás - etnológiai adattár

Sorkövető blogomból

Nincs megjeleníthető elem

Családi állapot. Előzmények és kondíciók

2009.08.23. 20:09 prakker

Július 24. óta az egész családunk Tanzániában, Arushában él. Anya (Zsuzsi) az ENSZ a ruandai népirtást vizsgáló nemzetközi bíróságán (UN ICTR) dolgozik levéltárosként - nagy valószínűséggel egy éven át. A három fiú, Samu, Marci és Zsiga a Braeburn iskolába jár, egy angol angol magániskolába. Apa (Zsolti, én) takarékon bedolgozik egy honlapnak, szeptembertől pedig angolt tanul.

Zsuzsi már tavaly is itt vállalt munkát egy fél évig (az előzményekről itt olvashatsz, igaz, nem túl sokat), és mi, a többiek is voltunk itt látogatóban egy hónapot. Ekkor döntöttünk úgy szavazással, hogy megpróbáljuk újra, de akkor már komolyabban. Most érkezett el a komoly rész.

Az induló kondíciók.

Személyi:

Zsuzsi: angol, orosz nyelvtudás, udvariassági kifejezések szuahéliül, jogosítvány - a család tanzániai oszlopa; Samu: angolul és németül kommunikál, szeretne vezetni - merész, penge eszű, konok kamasz; Marci sok szót ismer angolul - művészeti és matematikai érdeklődés, végtelen lustaság; Zsiga néhány szót ismer angolul - szociális fenomén; Zsolti nem korunk embere, angolul nem beszél, nem vezet, itt-tartózkodását fogyatékosságai leküzdésére szeretné felhasználni - meglátjuk, sikerül-e neki.

Tárgyi:

A bérelt házunk Arusha városának egyik legszebb pontján, a Themi dombon áll. Négy szoba, összkomfort (ez utóbbi megszorításokkal értendő, de erről majd később és többször).

Autónk (itt e nélkül nem lehet élni) eddig bérelt volt, de péntek óta saját kocsival rendelkezünk. Elég jó vételnek számított attól eltekintve, hogy három ajtaja van, négyszemélyes, és elég nehezen vehető rá az elindulásra, és pénteken a hegyre sem akart feljönni. De biztatanak bennünket, és mi bízunk a jószerencsénkben.

Internet: talán a leggyengébb pont. Arushában a szolgáltatások rosszak, drágák és megbízhatatlanok. De hát, ez van. 

A műhely, ahol értő szakvéleményt kaptunk autónk állapotáról (a jobb oldalon látható jármű csak illusztráció):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 komment

Címkék: internet iskola autónk házunk angoltanulás arusha unictr

A bejegyzés trackback címe:

https://harom-testver-afrikaban.blog.hu/api/trackback/id/tr61333328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SaraZsofi 2009.09.03. 10:10:37

Kedves Zsiga és Mindenki!
Sárával nagy örömmel olvastuk a levelezőprogramra elküldött blogod tartalmát..nagyon örült a képeknek ujjongott a gép előtt..köszönjük..
Sára pécsi lány lett üzeni Neked nagyon hiányzol neki és igérjük figyelemmel kisérjük afrikai otttartózkodásod.
Puszilunk most már Pécsről
Sára és anyukája Zsófi

prakker 2009.09.04. 08:46:31

@SaraZsofi: Zsiga Kedves Osztálytársai és Kedves Szülők! Köszönjük a sok helyről érkező jókívánságokat és a biztatást. Ezekből az csendül ki, hogy mekkora kalandban van részünk. Ami igaz is, de otthon, Amerikában vagy Pécsett lenni sem akármilyen kaland, ott is van mire rácsodálkozni. Megkockáztatok egy életvezetési tanácsot: kalandra fel! Nem okoskodom tovább, mert a gyerekek ezt úgyis tudják, a felnőttek pedig tán még emlékeznek rá. Zsiga üdvözletét ez úton tolmácsolom Nektek, egyben a maradék családdal csatlakozom hozzá. Üdv, és sok sikert az iskolai évhez az otthonos Batthyány-iskola ódon falai védelmében (meg másutt is)!

CSR bloggerina · http://csr-ff.blog.hu/ 2009.09.13. 15:37:40

jónapot, a kiricsi ugyan nem küldte el a linket, mint igérte, de én mégis rátok bukkantam :)

nagyon élvezem jellegzeted soraidat olvasni, viccesen üti egymást a pesties stíl és a kontextus.

milyen évszak van ott most? tél vége, igaz? milyen idő? azt már olvastam, h sok eső és meleg. milyen meleg? és a pára, az bírható? milyen lesz a nyár? erről egy posztot, ha szabad kérni. meg arról, h mikor mentek a serengetibe meg zanzibárba, meg ilyen gyenge helyekre :)

csókkata

prakker 2009.09.14. 09:53:15

@CSR bloggerina: Itt most tél van, pontosabban a csillagászati télnek már vége van. Elég változékony az idő. Nagyjából minden második nap borult idővel indul, aztán előbb-utóbb kiderül. Ha már reggel verőfény van, akkor a nap elég erősen tűz. De árnyákban nincs több 25-28 foknál. A város elég magasan fekszik, úgy 1300 méter magasan, mi pedig annál is magasabban lakunk, és bár száraz időszak van, ráadsául Kelet-Afrikában óriási aszály van, mi sokszor jutunk bnedvességhez. Nem valami hatalmas esőformájában, hanem úgy hogy lelógnak a felhők, és lecsapódik a pára. Ezzel együtt ha nem locsolnánk a kis kertünket, kiszáradnának a növények. De mi locsoljuk. Zsuzsi és a maszájok különösen ambicionálják. Pára, ha süt a Nap, nincs. Egyébként is jó hozatos hely ez, közel a Maszájföld, rakoncátlanul kavarognak a szelek. Tegnap Monduli felé egy csomó forgószelet láttunk. Rettentően megkapó, ha nem tudná az ember, mennyi galibát okoz a helyieknek. Az utazási tervekről majd később, Kata. Üdv.
süti beállítások módosítása